Lazerle ile Leke Tedavisi

Günümüzde leke çok sayıda kişide farklı farklı ölçülerde görülen bir sorundur. Lekeler önemsenmesi ve takip edilmesi gereken bir cilt problemidir. Ciltte leke oluşumunun birden fazla nedeni olabilir.

Leke Nedir ve Nasıl  Tedavi Edilir?

Leke vücutta cildin farklı alanlarında görülen doğuştan ya da sonradan olan renk farklılığıdır. Oluşum sebebi, lekenin rengi ve boyutu farklılık gösterir.

Bazı lekeler doğuştan olmaktadır bazı lekeler ise güneş, akne, travma ya da hamilelik benzeri gerekçelerle oluşur.

Leke sorununun tedavisi için mutlaka bir dermatolog ile görüşmek gerekir. Görüşme esnasında hastanın leke analizi ve tedavisi için detaylı olarak muayene yapılır. Tedavi için farklı özellikteki cihazlardan yararlanılır. Cildi detaylı olarak analiz etmeyi sağlayan cihazlarla lekenin ciltte bulunduğu derinliğini, saptarız. Bazı durumlarda leke yüzeyde bazı durumlarda ise daha derinde olur.

Bir sonraki aşamada derinin yüzeyini daha detaylı olarak incelemek için dermatoskopik muayene yapılır.  Dermatoskop, deri yüzeyini büyüterek derinin yüzey özelliklerini daha detaylı olarak görmemizi sağlar. Lekenin özelliğini, zemininde kılcal damarlar olup olmadığı bu yöntemle saptanır. Lekeye eşlik eden damarsal yapılar varsa bu yapıları tedavi etmeyi sağlayan bir Lazer sistemi tercih edebilir.

Melasma hastalığı gibi tekrarlayıcı karakterde lekelerin tedavisinde ağızdan içilen ya da deri üzerine sürülen bazı özel krem şeklinde ilaçlar kullanılır. Melasma gibi kronik leke sorunlarında, bu tedavileri desteklemek ve etkili bir sonuç elde edebilmek için lazer sistemleri de birlikte kullanılabilir. Yapılan bilimsel çalışmalarda bu tip kombine tedavilerin daha etkili olduğunu gösteriyor.

Tüm bu değerlendirmeleri yaptıktan sonra da hastanın deri tipine, lekesinin özelliğine göre tedavi başlatılır. Sıklıkla, çeşitli lazer sistemlerinden (VELOCE BB Lazer, Yeni Nesil Fraksiyonel Lazer, fotobiyomodülasyon vb.) yararlanılır.

Bu teknolojileri tek başına kullanabildiğimiz gibi kişinin ihtiyacına göre birbiri ile kombine ederek daha iyi sonuçlar alabiliriz. Örneğin lekeye eşlik eden damarsal yapılar varsa VELOCE BB Lazer ile hem lekenin hem de damarsal yapıların tedavisi sağlayabiliriz. Tedaviye yeni nesil Fraksiyonel Lazer uygulamasını eklediğimizde daha da iyi sonuçlar alabiliriz. Cilt analiz cihazı ile işlemler sonrasında elde edilen düzelmeyi, daha objektif olarak da değerlendirebiliriz.

Leke tedavisinin etkin biçimde gerçekleşmesi için bu uygulamaların yılda bir kez iki seans şeklinde düzenli olarak tekrarlanması önem taşır.

Leke tedavisine karar verirseniz dermatoloğunuza aşağıdaki bilgileri vermeyi unutmayın:

  • Aldığınız ilaçlar. 
  • Aldığınız vitaminler ve mineraller. 
  • Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız. 
  • Geçirdiğiniz tüm ameliyatlar ve kozmetik tedaviler. 

Ben kontrolü ve tedavisi önemlidir. Probleminizi tespit etmek ve doğru tedavi prosedürünü uygulamak için lütfen kliniğimizden Dermatolog Dr. Ersin Aydın ile görüşmek için randevu alın.