Hiperhidroz (Aşırı Terleme)

Yetişkin bir insanın vücut ağırlığının yaklaşık %60-70’i (2/3’si) sudan oluşmaktadır. Metabolizma hem vücudun ısısını aynı derecede korumak hem de toksinleri atmak için zaman zaman terler. Bu olağan bir durumdur. Ancak bazı kişilerde terleme fazla ölçülerde olabilir işte bu duruma Hiperhidroz denir.

Hiperhidroz neden olur?

Vücudun kendi dengesini korumak için geliştirdiği terleme fonksiyonu bazı insanlarda normalden fazla olur. Halk arasında aşırı terleme olarak tanımlanan Hiperhidroz durumu vücudun çeşitli nedenlerle aşırı terlemesine verilen isimdir.

Hiperhidroz altta yatan sağlık problemlerine bağlı olduğu gibi herhangi bir nedene bağlı olmadan da gerçekleşebilir. Primer ve sekonder olarak tanımlanan çeşitleri olan bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Aşırı terleme bazı durumlarda el (avuç içi) ya da ayaklarda görülebilir. Bu kişinin günlük faaliyetlerini, sosyal yaşantısını, öğrenimini, iş hayatını, psikolojik durumunu etkileyecek derecede olabilir.

Hiperhidroz tedavisi

Aşırı terlemeden yakınan hastalar mutlaka bir dermatolog yardımı almalıdır. Kimi zaman koltuk altı kremleri ya da parfümlerle baskılanmaya çalışılan bu durum için tedavi şarttır.

Botoksla Tedavi

Aşırı terleme probleminde botoks uygulaması başarılı sonuçlar vermektedir. Bu işlem sayesinde aşırı terleme görülen koltuk altı, avuç içleri ya da ayakların altı gibi bölgelere botoks uygulaması yapılarak terlemenin önüne geçilebilmektedir.

Ancak terleme tedavisinde uygulanan botoks 4-6 ay gibi sürelerde etkinliğini göstermektedir. Bu nedenle tedavinin tekrarlanması gerekir.